1. База знань
  2. Каси та зміни
  3. Заборгованість у картках клієнтів та постачальників

Заборгованість у картках клієнтів та постачальників

В AinurPOS внесено зміни та покращення у спосіб відображення статистики у картках клієнтів та постачальників. У цій статті ми розглянемо, які саме зміни були внесені та які нові функції було додано.

Статистика

При перегляді профілю покупця або постачальника ви виявите блок статистики, який є оглядом кількості документів, суми за документами та ордерами. Для покупців у цьому блоці відображається інформація про середній розмір чека.

Статистичний блок відображається як у профілі покупця, так і у профілі постачальника. Він складається з двох розділів: ліворуч представлена ​​статистика з продажу у клієнтів та закупівель у постачальників, а справа – блок статистики з повернення продажів клієнтів або закупівель у постачальників.

Середній чек рахується як сума продажів, поділена на кількість продажів.

Розрахунок боргу

Раніше заборгованість розраховувалася математично: сума продажів з одного рядка вираховувалася із суми приходів з іншого рядка. Якщо покупець робив передоплату за ще не проведений продаж, ця сума також враховувалася у статистиці та зменшувала загальну заборгованість.

Тепер ми розраховуємо заборгованість лише на основі неоплачених документів продажу та повернення продажів. Це означає, що сума боргу однакова як у касі, так і у профілі клієнта.

Баланс

Тепер сумарний баланс відображається окремим пунктом у блоці статистики. Розрахунок простий: всі надходження рахуються з плюсом, а всі списання – з мінусом. Отримане значення відображається у балансі.

Під надходженнями у клієнтів ми розуміємо як надходження коштів (сума приходів), і надходження товарів (сума повернення продажів). Списання у клієнтів включають в себе суму реалізованих товарів (сума продажів) і виплату коштів (сума витрат).

У постачальників надходження включають суму закупівель та суму приходів. Списання включають повернення постачальнику та суму видаткових ордерів.

Отже, якщо баланс негативний, це вказує на дебіторську заборгованість, тобто суму, яку винні вам.

Якщо баланс є позитивним, це означає кредиторську заборгованість, тобто суму, яку ви повинні.

Тепер, якщо у клієнта є заборгованість за документами, з’являється значок із знаком оклику. При натисканні на нього можна переглянути список неоплачених документів продажу.

Фільтр неоплачених документів

Тепер, якщо у клієнта є заборгованість за документами, з’являється значок із знаком оклику. При натисканні на нього можна переглянути список неоплачених документів продажу.

Фільтр вільних ордерів

За наявності заборгованості у клієнта за документами, з’являється мітка знака оклику. При натисканні її можна переглянути список так званих вільних ордерів, тобто ордерів, які не пов’язані з документами руху товару.

Увага! Відображаються ордери, які не пов’язані з документами лише певних категорій: “Оплата від клієнта”, “Повернення коштів клієнту”, “Оплата постачальнику” та “Повернення коштів від постачальника”.

Іноді виникають ситуації, коли оформляється продаж у борг, але при поверненні боргу клієнтом немає можливості або часу для пошуку відповідного неоплаченого документа продажу. В результаті створюється простий прибутковий ордер на клієнта.

Наприклад, якщо була угода продажу в борг на $1000, а потім було створено вільний ордер на $1000, у розділі статистики буде відображено таке:

Для швидкого вирішення подібних ситуацій було внесено п’яту зміну, яка не пов’язана з блоком статистики в профілях клієнтів і постачальників. Ця зміна дозволяє швидко прив’язати вільний ордер до неоплаченого продажу, внаслідок чого коригується статистика та сальдо боргу обнулюється.

Прив’язка вільних ордерів до документів

Раніше єдиним способом погасити заборгованість за документом було редагування розділу оплат у самому документі.

Зараз ми маємо функцію, яка дозволяє прив’язувати будь-який ордер до неоплаченого документа. Для цього необхідне виконання кількох умов:

  1. Ордер має бути виписаний на певного клієнта чи постачальника.
  2. Категорія платежу має відповідати одній з наступних:
    • Оплата від клієнта
    • Оплата постачальнику
    • Повернення коштів клієнту
    • Повернення коштів постачальнику

Під час виконання цих умов відображається список неоплачених документів, до яких можна прив’язати ордер. Докладніше про процес прив’язки вільних ордерів можна дізнатися у статті про продаж у борг.

Приклади

№1: У мене накопичилося багато ордерів, які не прив’язані до продажу. Я використовував їх для обліку оплати боргу клієнта. Раніше у статистиці не було відображення боргу, але тепер він з’явився.

Рішення: 1. Відкрийте список ордерів, які не прив’язані до продажу. 2. Виберіть потрібні ордери та прив’яжіть їх до неоплачених документів продажу.

№2: При відкритті ордера на оплату закупівлі не відображається список документів.

Рішення: Можливо, у ордера вибрано неправильну категорію платежу. Для оплати закупівлі категорія має бути “Оплата постачальнику”.

№3: В мене з’явився трикутник поруч із ордерами, але список виявляється порожнім.

Рішення: Якщо з’являються обидва трикутники фільтрів, можливо, у вас є неоплачені документи, але відсутні вільні ордери. Можливо також, що ви створили ордер із категорією, яка не входить до списку «Оплата від клієнта», «Повернення коштів клієнту», «Оплата постачальнику» або «Повернення коштів від постачальника».

Updated on 18.03.2024

Was this article helpful?

Related Articles

Leave a Comment