1. База знань
  2. Робота з товаром
  3. Імпорт товару з Excel в AinurPOS

Імпорт товару з Excel в AinurPOS

В AinurPOS можна імпортувати товар з таблиць Excel, каталогів та інших документів.

Зайдіть у розділ “Товари та послуги” і натисніть “Імпорт товарів”.

Скопіюйте товари з вашої таблиці (Excel, Word, Google Docs, PDF тощо) або просто з таблиці з сайту постачальника, натиснувши Ctrl+C. Повернувшись в AinurPOS, натиснітьCtrl-V. Завантажаться всі товари.

Виберіть назви стовпців зі списку, що випадає. Ви можете завантажити такі дані:

  • Найменування. Назва товару або послуги – обов’язковий стовпець.
  • Група. Ви можете відразу завантажити товари та послуги в потрібну групу абопідгрупу. Для цього необхідно в комірці вказати повний шлях із поділом “/”. Якщогрупа існує, товар буде створено в ній. Якщо групи немає, її буде створено.
  • Тип. Ви можете завантажити в AinurPOS товари і послуги з Excel. Для позначеннятипу можуть бути використані такі значення:
    • Товар може бути заданий словами: товар, тов, т, inventory, inv, i, i, 1 – без урахуваннярегістру і знаків.
    • Послуга: послуга, усл, у, service, serv, ser, s, 0
  • Опис. Опис товару або послуги.
  • Штрих-код. Ви можете завантажити один або кілька штрих-кодів товару. Кількаштрих-кодів розділяються комою або пропуском.
  • Артикул.
  • Категорії. Якщо у позиції кілька категорій, використовуйте як роздільник “,”.
  • Одиниця виміру.
  • Ціна продажу. Базова ціна продажу. Увага! У всіх стовпцях із цінами автоматично відкидаються всі символи, крім цифрових. Роздільником цілої і дробової частиниможуть бути “,” і “.”.
  • Знижка.
  • Ціна закупівлі.
  • Країна.
  • ПДВ.
  • Мінімальний залишок.
  • Ваговий товар. Товар позначається ваговим, якщо в комірці є хоч якесь значення. Порожня комірка або 0 – товар не ваговий.
  • Товар за вільною ціною. Товар позначається таким, що продається за вільною ціною, якщо в комірці є хоч якесь значення. Порожня комірка або 0 – товар не можепродаватися за вільною ціною.
  • Постачальник. Якщо за назвою постачальника не буде знайдено, буде створено нового. Найменування постачальника регістрозалежне. Тобто “Постачальник” і “ПОСТАЧАЛЬНИК” – це різні контрагенти.
  • Термін придатності. Значення дати вводиться у форматі: ДД/ММ/РРРРР абоДД.ММ.РРРРР
  • Ціни в кожному магазині. Якщо ціна продажу в окремому магазині відрізняється відбазової, їх можна задати в окремих стовпцях.
  • Залишки в магазині. Для введення початкових залишків необхідно їх вказати в стовпчиках “К-ть в “Назва магазину”. Після завершення імпорту будуть створенідокументи оприбуткування на кожен магазин. Важливо! Щоб собівартість в AinurPOS була вірною, потрібно вказувати ціну закупівлі в документах оприбуткування. Таким чином, якщо під час імпорту ви вказуєте залишки, переконайтеся, що стовпчик “Ціна закупівлі” задано і зіставлено.

За необхідності, ви можете відредагувати значення в клітинках, виконавши подвійний клікпо клітинках.

Якщо необхідно видалити рядок, наприклад якщо скопіювалася шапка таблиці, необхіднонатиснути відповідну іконку кошика.

Оновлення даних про товар

В AinurPOS можливі три сценарії роботи з імпортом товару з Excel.

    1. Створити та оновити. Режим підходить для більшості випадків. Якщо система не знайде імпортований товар у вашій товарній базі, його буде створено. Якщо товар знайдено, його буде оновлено.
    2. Тількистворити. Обробляються тільки нові товари. Існуючі в базі ігноруються. Якщо ви отримали прайс-лист або накладну від постачальника і вам потрібно додатиз нього тільки нові товарні позиції, вибирайте цей сценарій.
    3. Тільки оновити. Сценарій, коли з усього прайс-листа вам потрібно оновити данітільки за товарами з вашої бази. У цьому випадку будуть оброблятися тількиіснуючі товари. Нові створюватися не будуть.

Для того, щоб при імпорті відокремлювалися нові товари, які потрібно створити, відтоварів, які потрібно оновити, використовується шість способів зіставлення.

    • Автоматичний. Якщо в базі знайдеться хоч один товар, у якого збігся хоч один із параметрів зіставлення, його буде оновлено. Якщо таких товарів виявиться кілька, то оновиться один із них.
    • За ID. Ви можете вивантажити товари з AinurPOS. Вибравши “Завантажити в Excel ⇒ Всі стовпці”. Отриманий файл буде містити стовпець “ID товару“. Цей спосіб більш точний, тому що зіставлення відбувається за унікальним кодом.
    • За кодом товару. П’ятизначний цифровий код товару в AinurPOS.
    • За найменуванням. Увага! Зіставляється точне найменування товарів. Символи, пробіли і регістр букв впливає на зіставлення. Тобто “Сирок” і “сирок” – це різні сирки.
    • За артикулом.
    • За штрих-кодом. Якщо у товару кілька штрих-кодів, зіставлення відбувається за будь-яким із них.

За замовчуванням працює автоматичний пошук. Якщо з даних у таблиці збіглося хоч одне значення: ID, код товару, найменування, артикул або штрих-код – такий товар вважається існуючим.

Важливо! Після натискання кнопки Імпортувати починається процес пошуку і зіставлення товарів. Тривалість цього процесу безпосередньо залежить від кількості імпортованого товару і товарів у базі. У деяких випадках браузер може автоматично видавати чергові повідомлення про необхідність оновити або закрити сторінку, тому що вважає, що сторінка зависла. Рекомендуємо дочекатися завершення процесу.

Для прискорення процесу також рекомендуємо вибирати не автоматичне зіставлення, а зіставлення за конкретним полем.

Хак! Якщо з якихось причин, вам не потрібно оновлювати наявні позиції, а потрібно створити їхні дублі, ви можете вибрати спосіб зіставлення за ID і вказати для нього порожній стовпець.

Обробка порожніх комірок

Якщо у вас в імпортованій таблиці є порожні комірки, за замовчуванням імпорт їхпроігнорує. Якщо вам потрібно стерти якісь дані у товару в базі, увімкніть режим Стерти дані, якщо клітинка порожня.


Кілька важливих зауважень щодо роботи імпорту під час оновлення даних про товари та послуги:

  1. Найменування – обов’язковий стовпець. Найменування можна тільки змінити. Стертийого не можна.
  2. При оновленні даних про товар, переписуються всі значення зіставлених стовпців. Якщо у товару було кілька штрих-кодів, а в імпорті осередок містить тільки один штрих-код, то в результаті імпорту у товару буде тільки один штрих-код. Дані не доповнюються.
  3. Такі дані, як Код товару, ID товару і Тип товару, під час оновлення данихігноруються і не переписуються.
  4. При кожному імпорті залишків існуючого товару, будуть створюватися документиоприбуткування. В результаті залишки будуть підсумовуватися з поточними.
  5. Групи не редагуються. Тобто якщо імпортували товар в “Альфа”, то зробивши новийімпорт у “Бетта” у вас у базі буде дві групи: “Альфа” і “Бетта”. Після другого імпорту товар буде просто переміщений у групу “Бетта”.
  6. Скасувати зміни, внесені через імпорт з Excel, не можна.

Таким чином, ви можете швидко редагувати та доповнювати дані про товари та послуги, змінювати ціни та знижки, а також оприбуткувати товар.

Перевірити додані товари можна в Довіднику в розділі Товари і послуги. Якщо, з якихосьпричин, дані не відобразилися, виконайте оновлення сторінки.

Updated on 18.08.2023

Was this article helpful?

Related Articles

Leave a Comment